Ingredience
- 250 g mouky (doporučuji Jizerku nebo Schär Mix B)
- 7,5 g droždí
- 1 lžice oleje
- 250 ml vlažného mléka (může být i voda)
- sůl
- 1 celé vejce do těsta + na potření
- něco na posypání
Pracovní postup
Na počátku smícháme bezlepkovou mouku, droždí, olej, mléko, vejce a osolíme. Je třeba to dobře promíchat – např. elektrickým mixérem či robotem. Těsto necháme vykynout (cca 60-90 minut v troubě předehřáté cca na 40 stupňů). Z těsta uděláme „bochánky“ na plech. Výborný trik je nandavat těsto naběračkou (velikost je u všech stejná) a uhladit navlhčenou rukou. Teď stačí potřít rozšlehaným vejcem a posypat dle vlastní chuti (např. sezam, paprika) a nožem nahoru udělat křížek, ať houska pukne tam, kde má. Nyní je vhodné je nechat opět 15 minut kynout, než se dají do trouby. Doba pečení ve vyhřáté troubě (180 stupňů) cca 30 minut. Z jedné dávky jsou cca 4 housky.